Ingredienser
Beräknat för 4 portioner
0,8-1 kg  oxfilé
3 dl  champinjoner, skivade
4-5 skiva(or)  sidfläsk
1,5 dl  bladpersilja, plockad
  salt och peppar
Potatis:
10-15 st  små potatisar , (t ex Bintje)
  grovsalt
  olja
  salt
  timjan
  rosmarin
Sås:
200 g  smör
2 st  schalottenlökar, finhackade
2 tsk  torkad dragon eller estdragon
0,5 dl  vitvinsvinäger
3 msk  vatten
3 st  äggulor
0,5 dl  persilja, finhackad
  salt och peppar
 
 
Gör så här:

Kött:
Sätt ugnen på 150 grader.Skär bort eventuella senor från oxfilén, salta och peppra. Bryn oxfilén ordentligt runt om och lägg den på en plåt, häll stekskyn över. Sätt in oxfilén i ugnen och låt den steka till dess att innertemperaturen är ca 57 grader. Ta sedan ut filén och låt den vila på plåten. Vänd den då och då så att köttsaften rinner jämnt över köttet.

Fräs sidfläsket med champinjonerna och blanda i bladpersiljan. Sätt in filén i ugnen tillsammans med potatisen i ca 5 minuter innan servering så att ytan på köttet blir varmt. Garnera köttet med fläsk- och champinjonblandningen.

Potatis:
Sätt ugnen på 225 grader. Borsta potatisen väl och picka den med en gaffel. Strö rikligt med grovsalt på en plåt.
Blanda potatisen i en bunke tillsammans med olja, salt, timjan och rosmarin efter smak. Sätt ner potatisen i grovsaltet och baka dem i ugnen i ca 45-50 minuter.
Kontrollera att potatisen är färdig genom att göra stickprov med t. ex. en kniv.

Sås:
Smält smöret i en kastrull så att saltet lägger sig i ett lager på botten. Låt inte smöret svalna.

Fräs löken tillsammans med dragonen i lite olja och häll på vinägern och vattnet. Låt koka ner till dess att ca 2 msk vätska återstår. Häll över vätskan i en bunke med rund botten och låt det svalna.

Placera bunken över ett vattenbad och vispa ner äggulorna så att en luftig äggsmet bildas. Droppa ner lite smör i taget i under konstant vispning. Smaksätt med salt och peppar och blanda till sist ner den grovhackade persiljan.

Bild/text: Tina Nordström./ www.svt.se



Det blev en riktig höjdare och kan varmt rekommenderas vi njöt i fulla drag!

Kram

 

 




Igår bakade jag och Elliot havrescones. Det blev himmelskt gott, det kan inte finnas något godare än varma nybakta scones med riktigt smör och ost på och en god kopp te att dricka till.

6 dl vetemjöl
2 dl havregryn
4 tsk bakpulver
3 krm salt
100 g margarin
3 dl filmjölk

Värm ugnen till 250°, blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt margarin och knåda tills det blir en grynig massa. Häll i fil och arbeta snabbt ihop till en deg. Stjälp upp degen på köksbänken och forma till två avlånga bröd och skär skåror i och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen  ca 15 min. Servera varma.

Kramiz



Bild: Recept.nu

Idag har jag kommit igång riktigt bra. Elliot har sovit hela natten för första gången på flera veckor och i sin egen säng.... Mammas gubbe är så duktig. Vi klev upp ca 05.30 och åt frukost för att sedan rusa iväg till dagis. På vägen hem gick jag till jobbet och tog en timmas träning, det var urhärligt, det var ett tag sedan sist.....

Idag ska jag jobba hemma så nu är det bara att sätta igång med Excel-filerna..............:)


Kramiz

Nu har det gått en vecka igen??? Tiden bara springer iväg. Igår hade jag och Elliot fredagsmys. Vi åt grillad kyckling med avocade och en kanongod sallad, istället för salladsblad hade jag i färsk fänkål och det blev hur gott som helst, lite svag lakritssmak. Sedan såg vi på barnprogram och efter det blev det bad och dusch för mamma. Sedan var klockan åtta och det var dags för John Blund.

Idag ska jag göra en ansats i köket med mitt lilla projekt och kanske en sväng till Strömpilen för att shoppa lite, får se om jag hinner. Hoppas att min kära vän Agneta kommer på middag ikväll, det skulle vara så roligt med lite tjejsurr!!

I morgon är det bad med Freya och hennes mamma som gäller.

Ha en bra dag

Kramiz

RSS 2.0